Elektrisch roken – uitleg

Een elektrische sigaret is een apparaat waarmee je elektronisch rookt en bestaat uit verschillende onderdelen. De gelijkenis met een traditionele (zelfgemaakte) sigaret is volop aanwezig is.
Het witte gedeelte van een gewone sigaret (waar de tabak in zit) is bij de elektrische sigaret de batterij. In de filter zit bij de elektrische sigaret het verdampingselement en het ‘opslagreservoir’ voor de vloeistof (e-liquid genaamd) die verdampt. Per model kunnen er verschillen zijn, maar het hier beschrevene vormt in de basis de elektrische sigaret.

Elektrische Sigaret

Twee systemen

Bij een elektrische sigaret wordt tussen twee verschillende systemen onderscheid gemaakt.
Dit heeft te maken met het verdampingsproces: dit vindt plaats door middel van een atomizer of de cartomizer.

Atomizer

Bij de elektrische sigaret met een atomizersysteem is het verwarmingselement te hergebruiken.
Aan de atomizer zit een navulbare cartridge vast die je kunt vullen met een e-liquid naar wens.

Cartomizer

De cartomizer heeft de vorm van een filter en bevat zelf de cartridge met de vloeistof die verdampt wordt.
De cartridges zijn bij een cartomizer geschikt voor eenmalig gebruik, dus niet geschikt voor hergebruik. De cartomizer heeft een ingebouwd verwarmingselement wat waterdamp maakt. Om de verwarring compleet te maken heet dit verwarmingselement ook een atomizer.

Verschillen tussen atomizer en cartomizer:

  • Een cartomizer heeft een wegwerpcartridge met vloeistof, de atomizer heeft een hervulbare cartridge
  • atomizers zijn duurder dan cartomizers
  • atomizers hebben over het algemeen meer smaak dan cartomizers
  • een cartomizer is sneller toe aan vervanging
  • met een atomizer kun je e-liquids mengen om een persoonlijke smaak te produceren

E-liquids

De vloeistof waar de elektrische sigaret mee wordt gevuld heet dus e-liquid. Zo’n e-liquid komt in vele smaken, die veelal overeenkomen met de smaken en merken van de traditionele sigaret. Je kunt vervolgens kiezen uit verschillende sterktes van nicotine, waarbij aangetekend dat je ook voor een e-liquid kunt kiezen zonder nicotine.

E-liquid bestaat uit een basisvloeistof (propyleenglycol of plantaardige glycerine), water, smaakstof en eventuele nicotine. De basisvloeistof wordt gebruikt  ter stimulering van de verdamping en om de nicotine en smaakstoffen in op te lossen.

Waarom elektrisch roken?

Elektrisch roken is een alternatief voor het roken van tabak en shag. Je rookt een neutrale vloeistof (e-liquid) met daarin een smaakstof en, naar wens, nicotine. E-liquid heeft overigens dezelfde samenstelling als bij rookmachines in een discotheek. Velen denken dat Elektronisch roken minder schadelijk is voor je gezondheid, maar dit is niet bewezen. Sterker nog: ook Elektrisch roken is (zeer) slecht voor je gezondheid.

Vraag en antwoord

Lijkt elektrisch roken echt op het roken van een traditionele sigaret?
Het komt in ieder geval in de buurt. Het kan aan je nicotinebehoefte voldoen, en je blijft een “sigaret” in je handen houden, zodat je geen ‘gedrag’ hoeft te veranderen.

Stinkt de rook?
Nee, de rook is geurloos en verdwijnt bovendien sneller dan sigarettenrook en blijft niet hangen.

Verbetert mijn conditie?
Nee, niet rokers krijgen geen nicotine binnen en hebben daardoor een veel betere conditie!

Helpt de elektrische sigaret mij met stoppen met roken?
Als je een stappenplan maakt om de nicotine af te bouwen naar nul dan kan de elektrische sigaret mogelijk helpen met stoppen. De betere opties kun je  vinden via thuisarts

Zijn er nog meer nadelen?
We sommen ze hier kort op:

  • in elektrische sigaretten zit vaak de giftige stof nicotine, slecht voor hart- en bloedvaten.
  • omdat een elektrische sigaret vrij verkrijgbaar is, kan ook onder de jeugd al op vroege leeftijd een nicotineverslaving worden ontwikkeld. De kans op een overstap naar het roken van de traditionele sigaret wordt ook nog eens vergroot: hij of zij went al op jonge leeftijd aan de rookgewoonte.
  • de elektrische sigaret is niet overal verkrijgbaar (in België bijvoorbeeld niet) en in sommige landen zelf verboden.
  • ondanks dat er wordt geschermd met het ‘feit’ dat een elektrische sigaret een hulpmiddel is voor het stoppen met het roken van de gewone sigaret is dit niet helemaal het geval. De elektrische sigaret is namelijk simpelweg een vervangingsmiddel. Je leert de rookgewoonte niet af, het verlangen naar een sigaret blijft en dit maakt dat een daadwerkelijke stoppoging met alle vormen van roken wordt bemoeilijkt.
  • Roken/dampen is duur / ongezond en een vele gevallen asociaal

verdere meningen vindt u op deze pagina